3de kleuter A

Welkom in de klas van juf Orphée.

Afscheid van Matisse

Een groepsknuffel van de hele klas !
groetjes van de Jip & Jannekesklas -x-

O zo heppie, in de lente !

Het is lente! Ik voel me O zo heppie!

Ik voel me ozo heppie
zo heppie deze dag,
en als je vraagt: wat heppie,
als ik eens vragen mag,
dan zeg ik: hoe wat heppie,
wat heppik aan die vraag,
heppie nooit dat heppieje
dat ik hep vandaag?

Welkom bij de 3 biggetjes

In de klas werkten we het sprookje 'De 3 biggetjes uit'. Het verhaal werd op allerhande manieren verteld: poppenspel, digitaal verhaal, uit een sprookjesboek, schimmenspel, aan de hand van prenten, luisterverhaal. Op deze manier kenden de kinderen het verhaal heel erg goed. We gingen dan ook zelf aan de slag. We ontleedden het verhaal en zochten hoe we zelf prenten konden maken. We bekeken de chronologische volgorde. Iedereen mocht zelf zijn talent gebruiken om iets te doen: zo waren er kinderen goed in het tekenen aan de hand van een stappenplan, dus zij tekenden de wolf. Anderen schilderden dan heel graag grotere oppervlakten enz. Zo kwam alles tot een mooi sprookjesboek. We maakten ook een stop-motionfilmpje met de i-pad. Wat was het moeilijk om de figuren telkens maar een heel klein beetje te verplaatsen zonder dat onze handen in beeld kwamen! We slaagden er echter niet in om geluid bij het verhaal te zetten, maar we losten dit op door het verhaal te vertellen met de micro terwijl anderen geluiden maakten met muziekinstrumenten.
Als kers op de taart maakten we een toneeltje. We verzamelden allerhande attributen, schilderden varkenskroontjes, huisjes (sto - hout - steen). Ook de rolverdeling werd gemaakt. Hiervoor deden sommige kleuters zelfs auditie ;-). Toen iedereen zijn rol had, oefenden we het verhaal één keertje in de klas (algemene repetitie). Oh, wat waren sommige kleuters zenuwachtig, sommigen voelden echt kriebels ... . Op vrijdag was het dan zo ver: de kinderen mochten het toneeltje opvoeren voor de andere kleuterklassen.
Als slot nodigden we alle kinderen uit om te dansen op het carnavalsfeest: ridders & prinsessen, piraten & draken, weervolven, vampieren & elfen ... . Iedereen was welkom in het grote dierenbos (zelfs de wolf).
Het feest was niet compleet geweest indien we niet mochten smullen van de lekkermijen (in het thema natuurlijk) die we eerder maakten in de klas.

Winterwonderland

De sneeuw zorgde voor een prachtig winterwonderland ... .

winterwonderland

De sneeuw zorgde voor een prachtig winterwonderlandschap & uren speelplezier!

Eefje Donkerblauw

Eefje donkerblauw is een koningin die gek is op donkerblauw. Alles in haar kasteel is donkerblauw. Op een dag wordt Eefje verliefd op koning Goudgeel.
En... daar komen heel wat gekleurde kinderen van !

Griezelen met pompoenen

Twee rondjes voor de ogen
een driehoek voor de neus.
Zo wordt mijn pompoen
de kop van een reus.
Nog een flikkerend licht
voor een griezelgezicht.

 
Ongelooflijk om te zien hoe er uit een klein zaadje een reuze pompoen kan groeien. We maakten kennis met verschillende soorten pompoenen, maten en gewicht.
Tonny Touw hielp ons met het sorteren van de verschillende soorten, terwijl Minnie Muis dan weer hielp met het tellen van pompoenpitten.
Met de instrumenten van Meetmuis konden we de omtrek of de hoogte meten. Wist je dat de pompoen van Felix evenveel weegt als 20 bouwblokken.
Net als wij dachten dat Delphine de grootste pompoen meebracht, zagen we nog grotere modellen in het tuinserre van Haverloo. Amai, Daan kon een grote pompoen optillen. Raar maar waar ... was deze niet de zwaarste ?!
Uit klei boetseerden we een pompoen. Precies echt ... . Met beton, nylonkousen en elastieken creëerden we onze eigen pompoen. Uniek, zoals de pompoenen uit de moestuin!
We tekenden pompoenen en griezelden erop los. Tussendoor een vleugje Engels met het lied: Five little pumkins.
Als slot maakten we pompoensoep met konijnenkeutels ; )